Fa'asoa fa'asoa: o se elemene autu o le fa'aogaina o le kesi

val_raspredelitelnyj_1

Toeitiiti lava fa-stroke piston afi afi i totonu o loʻo i ai le faʻaogaina o le kesi faʻavae camshaft.O mea uma e uiga i camshafts, o latou ituaiga o loʻo i ai nei, mamanu ma foliga o le galuega, faʻapea foʻi ma le filifiliga saʻo ma le suia o faʻamau, faitau le tusiga fuafuaina.

 

Le faʻamoemoega o le camshaft ma lona nofoaga i le iunite mana

Camshaft (RV, camshaft) o se vaega o le kesi tufatufaina masini (taimi) o piston fa-stroke afi afi i totonu e pulea le faagasologa o le fesuiaiga o kesi;O se u'amea u'amea ma kamela fa'apipi'iina o se fa'ailoga fa'apitoa, lea e fa'amautinoa ai le tatalaina ma le tapuni o va'a ina ia mafai ai ona fa'aulu se paluga fa'afefe po'o le ea i totonu o le pa'u ma fa'asa'oloto le kasa e tusa ai ma le gaioiga o pistons ma le fa'agaioiga uma. fagufagu.

O le taimi o se tasi lea o faiga autu o le afi faʻafefe i totonu, faʻafetai i ai, o le tuʻuina atu o le faʻafefiloi o le ea-suauʻu (i masini carburetor) poʻo le ea (i totonu o injectors ma afi tiso) i cylinders e faʻamautinoa, ma o le kasa oona e faʻamautinoa. fa'amatu'u mai i fa'agogo na'o taimi fa'amamafa.O le fesuiaiga o kesi e faia e ala i valve ua fausia i totonu o pusa taʻitasi, ma o latou taʻavale ma le faʻaogaina o le galuega ma le masini masini ma isi faiga o le eletise o loʻo faʻatinoina e le tasi vaega - o le camshaft.

O le RV o loʻo tuʻuina atu i ai le tele o galuega autu:

● Actuator (tusa'o pe le tuusao e ala i vaega vavalalata) o le faʻaogaina ma le faʻafefe;
● Faʻamautinoaina le faʻaogaina o le taimi faʻatasi ma isi faiga o le eletise;
● Faʻamautinoaina le tatalaina ma le tapunia o le faʻaogaina ma le faʻaogaina o alatoto e tusa ai ma le taimi faʻatulagaina valve (mo le faʻaogaina ma le faʻaogaina o kasa i se tulaga patino o le taamilosaga o le crankshaft e faʻatatau i le TDC ma le amataga / faʻaiʻuga o taʻaloga);
● I nisi tulaga, o le aveina o masini eseese ma vaega, e aofia ai i latou o loʻo galulue faʻatasi ma le taimi (faʻasalalau faʻamaʻi-tusi, pamu suauu, ma isi).

O le matafaioi autu o loʻo faia e le RV o le faʻatonutonuina lea o le faʻaogaina o vaʻa taimi e tusa ai ma le faʻatulagaina o vaʻa taimi faʻatulagaina o lenei iunite malosi.Faʻafetai i le mamanu faʻapitoa, e faʻamautinoa e le camshaft le tatalaina ma le tapunia o valve uma naʻo le taimi saʻo, faʻapipiʻi pito o latou faʻapipiʻi i nisi taʻavale, ma isi. e fa'agata ai, e mana'omia ai le sui fa'afuase'i o sea ituaiga.Ae aʻo leʻi faʻatau se vaega fou, e tatau ona e malamalama i ituaiga o loʻo i ai nei o le RV, o latou fausaga ma faʻaoga.

Ituaiga, fausaga ma uiga o camshafts

I se tulaga lautele, o le RV o loʻo faia i le tulaga o se uʻamea uʻamea laʻititi laʻititi, lea e faʻavae ai le tele o elemene:

● Cams;
● Lagolago ua;
● Ta'avale ma/po'o le ta'avale fa'apitoa o masini eseese;
● Totini mo le fa'apipi'iina o le pulley/mea fa'ato'a.

O elemene autu o le camshaft o cams, o le numera o ia mea i totonu o le afi e aunoa ma se suiga o vaega e fetaui ma le aofaʻi o valve (i le faʻaogaina ma le faʻafefe).O kamela e iai se fa'ailoga lavelave e pei o le pa'u, pe a feliuliua'i le RV, e tamo'e i totonu kamela ma tamo'e ese mai le tulei, ma maua ai se ta'avale valve.Ona o uiga faʻapitoa o le faʻataʻitaʻiga o le cam, e le gata o le tatalaina ma le tapunia o valve e ausia, ae faʻatumauina foi i latou i le tulaga tatala mo se taimi patino, faʻapipiʻi e tusa ai ma vaega, ma isi.

O pito pito i luga o kamela uma e fesuiaʻi faʻatatau i le tasi ma le isi, lea e faʻamautinoa ai le faʻasolosolo faʻagaioiga o paʻu uma e tusa ai ma le faʻatonuga ua fuafuaina mo se iunite malosi.I totonu o le RV mo afi e fa-silinder, o le pito i luga o cams o le tasi cylinder e suia i le 90 tikeri, mo afi ono-colinder - i le 60 tikeri, mo le valu-cylinder V-foliga afi - i le 45 tikeri, ma isi. e masani ona e maua ni tuusaunoaga ona o foliga mamanu o le afi.

O le RV o loʻo faʻapipiʻiina i totonu o le poloka poʻo le ulu o le afi e ala i tusi talaaga lagolago i pu poʻo moega faʻapitoa.O le RV o loʻo faʻalagolago i luga o paʻu taʻavale (liners) poʻo le tasi vaega (bushings) faʻapipiʻiina i mea faʻapitoa faʻatasi ma le maualalo o le feteʻenaʻiga.E faia pu i bearings e tuʻuina atu ai le suauu afi i api talaaga mai le faʻaogaina lautele o le afi.I le tauaveina o se tasi o api talaaga (e masani lava i luma poʻo tua), o se mama tui poʻo se isi masini loka e faia e puipuia ai gaioiga axial o le RV.

I soʻo se nofoaga talafeagai o le RV, e mafai ona fausia se mea faʻapipiʻi poʻo se mea faʻapitoa e ave ai iunite eseese.Faʻatasi ai ma le fesoasoani a se mea faʻaoga, o le taʻavale o le pamu suauʻu poʻo le tufatufaina e masani lava ona iloa, ma faʻatasi ai ma le fesoasoani a se faʻalavelave, o le taʻavale o le pamu suauu e iloa.I luga o nisi ituaiga o RV, o nei elemene uma e lua o loʻo i ai, i luga o afi faʻaonaponei, i se isi itu, e le o iai nei elemene.

I luma o le au o loʻo i ai se tamatamaivae, lea e faʻapipiʻi ai se pulley taʻavale poʻo se mea e faʻaogaina e ala i se ki ma se faʻamau.E mafai fo'i ona iai i'inei se pa'u mamafa e mafai ona aveese, lea e maua ai le paleni o le camshaft i le i ai o se pamu eccentric po'o isi vaega asymmetrical i luga.

RVs ua vaevaeina i ni vaega e tusa ai ma le auala o le faʻapipiʻiina ma le aofaʻi i totonu o le afi e tasi, le ituaiga o taʻavale, faʻaoga i ituaiga eseese o taimi ma nisi o mamanu.

E tusa ai ma le auala o le faʻapipiʻiina, ua vaevaeina camshafts i ni vaega autu se lua:

● Faʻapipiʻi saʻo i totonu ole poloka afi (motors ma le pito i lalo);
● Faʻapipiʻi i totonu o le ulu poloka (motors faʻatasi ai ma luga o le ulu).

E masani lava, e leai ni elemene faʻaopoopo i lalo ifo, o latou lubrication e faia ona o le suauʻu suauʻu i totonu o le atigi pusa ma le tuʻuina atu o le suauʻu i lalo o le mamafa i api talaaga lagolago e ala i laʻau.I luga o la'au pito i luga e masani ona i ai se alalaupapa umi ma e faia le vili fa'asolosolo i totonu o api talaaga lagolago - e fa'amautinoa ai o lo'o fa'alumaina tusi talaaga e ala i le fa'aogaina o le suau'u i lalo o le mamafa.

val_raspredelitelnyj_2

Camshafts o ituaiga eseese o afi

O le afi e mafai ona i ai se tasi pe lua RV, i le tulaga muamua, e tasi le au e maua ai se taʻavale mo valve uma, i le tulaga lona lua, e tasi le faʻailoga e tuʻuina atu ai se taʻavale mo na o vaʻa faʻaoga, o le lona lua mo na o vaʻa faʻafefe.E tusa ai, i luga o le RV atoa, o le numera o cams e tutusa ma le numera o valve uma, ma i luga o RV eseese taʻitasi, o le numera o cams o le afa o le aofaʻi o valve.

O le RV e mafai ona faʻauluina e se fusipaʻu, filifili poʻo se mea e fesoʻotaʻi saʻo i le mea faʻapipiʻi.I aso nei, o ituaiga muamua e lua o actuators e masani ona faʻaaogaina, talu ai o le taʻavale e le faʻatuatuaina ma faigata ona faʻafetaui (e manaʻomia ai le faʻaleagaina tele o le iunite mo le faʻatulagaina o vaega poʻo le toe faʻaleleia).

Ma le mea mulimuli, e mafai ona vaevaeina RV uma i ni vaega se lua e tusa ai ma le ituaiga o faʻaogaina o le kesi e mafai ona latou faʻaogaina:

● Mo afi e iai taimi masani;
● Mo iunite e iai le taimi e fesuisuiaʻi taimi valve.

I totonu o camshafts o le ituaiga lona lua, atonu o loʻo i ai ni kamela faʻaopoopo, faʻafeiloaʻi i se laʻititi laʻititi e faʻatatau i le kamela autu - faʻatasi ai ma la latou fesoasoani, e faʻauluina valve pe a suia le vaega.E le gata i lea, o nei mea e mafai ona i ai elemene faʻapitoa mo le liliu, faʻafefeina le vaega atoa i luga o le axis, ma isi.

RV o ituaiga uma ma mamanu e faia i le uʻamea poʻo le uʻamea, o luga o kamela o le uʻamea RVs e faʻapipiʻiina foi le vevela (tineia i galu maualuga), o kamela o le uʻamea RV e faʻafefeteina (faʻamaʻaina e ala i le faʻateleina o le malulu. o le tuʻuina atu) - e maua ai le faʻaopoopoga o le faʻaogaina o vaega.O fa'auma ua mae'a e fa'apaleni e fa'aitiitia ai fa'aletonu, ona fa'apipi'iina lea i luga o le afi pe lafo i filifili fa'atau.

 

E faapefea ona filifili ma sui sa'o le camshaft

O le camshaft e mafai ona ofuina i le taimi, tupe meataalo ma foliga faʻamaʻa i luga o ana cams, ma i lalo o nisi tulaga o le vaega o loʻo faʻaumatia atoa.I nei tulaga uma, e tatau ona sui le 'au i se mea fou.O lenei galuega e manaʻomia ai le faʻaleagaina tele o le afi ma faʻatonuga faʻaopoopo, o lea e sili atu le tuʻuina atu i se tagata tomai faapitoa poʻo se taavale.

val_raspredelitelnyj_3

Camshaft ma lona nofoaga i le taimi

Mo le sui, e tatau ona ave le camshaft naʻo le ituaiga ma faʻataʻitaʻiga na faʻapipiʻiina i luga o le afi muamua.E masani lava, mo le faʻamoemoega o le faʻalogoina poʻo le faʻaleleia atili o le gaioiga o le afi, o loʻo faʻaaogaina faʻailoga ma se faʻamatalaga eseʻese ma faʻasologa o cam, ae o sea sui e tatau ona faia naʻo le maeʻa ona faia o faʻatusatusaga talafeagai.E le gata i lea, faʻatasi ai ma le 'au, e manaʻomia le faʻatauina o laʻau fou poʻo laina, o nisi taimi e manaʻomia ai le suia o le pulley, faʻasalalauga taʻavale ma isi vaega.O le galuega i le suiina o le paʻu e tatau ona faia e tusa ai ma faatonuga mo le toe faʻaleleia o le afi, pe a maeʻa ona faia le malepelepe.

Faatasi ai ma le filifiliga saʻo ma le suia o le camshaft, o le taimi atoa o le afi o le a galue ma le faʻatuatuaina ma le mautinoa, faʻamautinoa le faʻaogaina o le eletise i auala uma.


Taimi meli: Iul-13-2023